Тричленен състав на Върховния касационен съд – ВКС остави в сила

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд – ВКС остави в сила
Коментари Харесай

Окончателно: 6 години затвор за биячите на 3-годишния Христо

Тричленен състав на Върховния касационен съд – ВКС остави в действие решението от 7 юни 2017 г. на Софийския апелативен съд (САС) против Александър Донов и Патрик Първев, предизвикали тежка телесна щета на малолетния Христо Татеосян. Решението не предстои на обжалване, наложеното наказание е “лишаване от свобода” за период от 6 година Това оповестиха от пресслужбата на държавното обвиняване.

Делото е формирано по касационни тъжби на подсъдимите против решението по на Софийския апелативен съд.

С присъда от 10 февруари 2017 година на Софийския градски съд подсъдимите Донов и Първев са приети за виновни в това, че на 20 юли 2015 година сред 18.00 ч. и 21 и 20 ч. в София в съучастничество са предизвикали на малолетния Христо Татеосян тежка телесна щета Подсъдимите са наказани да заплатят на гражданския просител Христо Татеосян, посредством неговия легален представител и 60 000 лева

С решението на САС първоинстанционната присъда е изменена само по отношение на избраното място за изтърпяване на наказанието “лишаване от свобода”.

Според тричленния състав на ВКС касационните тъжби са неоснователни. Видът на телесното увреждане е преценен съгласно смяната в здравословното положение на малолетния Христо Татеосян, настъпила незабавно след случая и изразена в изострен кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка и хигром, експертно избрана като непрекъснато общо разстройство на здравето, рисково за живота на потърпевшия.

Вещите лица са защитили своето мнение, възприето и от инстанционните съдилища, че без извършената незабавна, съответна и високоспециализирана оперативна интервенция в болнично заведение закритата тъпа травма на главата неизбежно е щяла да докара до гибелта на детето. “Даденото от тях умозаключение вярно е съобразено от правосъдните сформира със законовия текст”, безапелационни са висшите съдии.

По отношение на изказванията на жалбоподателите за необоснованост на деянието не могат да бъдат прегледани в касационното произвеждане, защото признатите от въззивната инстанция обстоятелства по случая са дефинитивни. В решението си САС стимулирано е изследвал събраните по делото доказателствени източници.

Доводи за взаимния принос на двамата подсъдими в породеното от тях телесното увреждане са изложени в актовете на предходните правосъдни инстанции, заради което касационната инспекция приема правната теза на тези съдилища за единна.

Възражението за позволено значително процесуално нарушение с отхвърли на въззивната инстанция да събере нови доказателства, се приема от висшите съдии за безпричинно. Според тричленния състав на Върховен касационен съд отводът на въззивния съд да назначи нова съдебно-медицинска експертиза за здравословно положение на малолетния Христо Татеосян след извършената оперативна намеса (в поддръжка на тезата им за друго телесно увреждане, друго от признатото с присъдата) не е повлиял върху правилността на обжалвания правосъден акт и правата на подсъдимите не са били накърнени.

По предявеното касационно съображение (за очевидна неправда на наказанието) съставът на ВКС намира настояването на подсъдимия Първев за безпричинно. Въззивният съд е подкрепил изложените от първата инстанция съображения при индивидуализацията на глобата, където са посочени всички смекчаващи и отегчаващи условия за съответната социална заплаха на осъщественото действие и личността на двамата подсъдими.

Според правосъдния състав на ВКС глобата, наложена на подсъдимия Първев, е съответна на тежестта на закононарушението и на личностовата му характерност, заради което е обективна. Направеното в правосъдно съвещание искане за понижаване на наказването на подсъдимия Донов, което не е предявено в касационната му тъжба, не предстои на касационна инспекция. Съдът приема, че отсъства нужда от занижаване на глобата в полза на този обвиняем, наложена от други, служебно изведени от правосъдния състав, условия.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че правилно е преценено като заслужено и присъденото обезщетение за породените с действието неимуществени вреди в размер на 60 000 лв., дължими от всеки от подсъдимите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР